Jacqueline Berg

Heelmeesters

‘Ziekte brengt niet alleen een verandering teweeg in je denken, maar zorgt ook voor een bijstelling van je aannames en emoties.’

 

Hoofd en hart

‘Zit je teveel in je hoofd, dan is de accentverschuiving van ratio naar gevoel of intuïtie nodig om meer in harmonie met jezelf te komen. Ben je verstrikt geraakt in je emoties dan komt er, door je hart haar intelligentie terug te geven, meer balans tussen je voelen en denken.

Uiteindelijk gaat het om een gelijkwaardige samenwerking tussen hoofd, hart en handen.  Om integratie van hoofd en hart; woord en beeld.

 

Vrije gedachten

Ik heb gemerkt dat schrijven en schilderen vaak goede heelmeesters zijn om tijdens je ziekte uitdrukking te kunnen geven aan je ideeën en gevoelens. Als je te zwak bent om te functioneren,  presteren en produceren, komen er nieuwe gedachten – vaak in de vorm van vrije poëzie – aan het licht.

Gedachten en gevoelens die je anders niet zo snel zou denken, voelen of uitspreken omdat ze vaak pijnlijk direct of intiem zijn. Door deze nieuwe denkbeelden en belevingen ruimte te geven, leer je een andere dimensie van jezelf kennen.’