Jacqueline Berg

Spirituele Gezondheid

In 1987 heeft Jacqueline Berg de Werkgroep Spirituele Gezondheid opgericht. Het doel van deze werkgroep is de integratie van spiritueel welzijn in het bestaande gezondheidsmodel. Een ander deel van jezelf

‘Meer dan ooit is het wenselijk om ziekte en gezondheid vanuit een holistisch perspectief te bezien en begrijpen. De vele aspecten van heelheid en beschadiging, kracht en kwetsbaarheid hebben elk hun eigen aandacht en behandeling nodig.

Vaak wordt ziekte teruggebracht tot lichamelijk proporties. Maar pijn en lijden kunnen naast lichamelijk, geestelijk en emotioneel, ook spiritueel van aard zijn. Eenzaamheid is vaak meer dan je afgescheiden of alleen te voelen; depressie veel meer dan uitzichtloosheid of gebroken wil.

Ziekte zet je stil in de tijd en geeft je de gelegenheid om jezelf te ervaren vanuit een ongebruikelijke invalshoek. Destructieve emoties als zelfkritiek, schaamte of afgunst worden eerst blootgelegd om daarna langzaam te verstommen en ruimte te maken voor een ander deel van jezelf.

 

Bewust genezen

Als je contact gaat maken met je eigen kern of essentie, ga je je realiseren dat je je spirituele zelf mogelijk hebt verwaarloosd. Dat je je eigen uniekheid hebt ontkend of onderschat.

Een ziekteproces kan een periode zijn waarin je je intuïtie en helderziendheid toestaat zich te ontwikkelen en je leert te vertrouwen op genezing van binnenuit.

Bewust genezen is de kroon op dit innerlijk werk van healing en transformatie.

 

Spirituele gezondheid

Maar ook vanuit een spiritueel besef afscheid kunnen nemen van het leven – zonder pijn, schuld, schaamte of spijt – is een liefdevol geschenk voor jezelf en anderen. Waardigheid en zelfrealisatie zijn onsterfelijke schatten die eeuwig met de ziel zullen meereizen.

Als spiritualiteit als gewaardeerd component wordt toegevoegd aan de medische wetenschap en de huidige gezondheidszorg, krijgt de zieke (zich herstellende) mens zijn autonomie terug en wordt verantwoordelijkheid voor genezing een gezamenlijke opdracht.’

 

Programma’s

Regelmatig worden er door de Werkgroep Spirituele Gezondheid programma’s georganiseerd voor gezondheidswerkers uit de reguliere en ‘alternatieve’ (additieve) gezondheidszorg.

Will to be Well (1987); Mind over Matter (1988); Paradox of Pain (1989); The Healing Power of Happiness (1991); The Magic Medicine of Love (1992); Patient or Patience (1994); The Healers Mind (1996); Uitgeput? Opgebrand? (1999); Sterven als Levenskunst (2000); De Gezondheid van de ziel (2000); Mij ’n Zorg (2001), Spirituele krachten in de directe zorg (2002); Messages of the Mind (2003); Compassie als zelfzorg (2004); Het lijden verlichten (2005); Love & Care (2005); Veerkracht (2006); Verlicht sterven (2006); Zonder Woorden (2007); Zorg en Balans (2008).