Jacqueline Berg

Vredeswerk

Het spirituele recht voor een ieder om in vrijheid en vrede te kunnen leven – met zichzelf, de ander en de wereld – is voor Jacqueline Berg het uitgangspunt van haar vredeswerk.

Vanaf 1982 is Jacqueline betrokken bij het vredeswerk van de Brahma Kumaris Spirituele Academie (vrijwilligerswerk). Ze heeft de Spirituele Academie in Nederland opgezet. Als landelijke coördinator heeft ze ontwikkelingen en activiteiten van het instituut (inmiddels meer dan 10 afdelingen) aangestuurd. Ze is bestuursvoorzitter van de stichting.

 

Internationaal

Als Nederlandse coördinator werkte Jacqueline Berg mee aan drie grote internationale vredesprojecten waarvoor de Verenigde Naties verschillende ‘Peace Messenger Awards’ uitreikte: Million Minutes of Peace (1986), Global Co-operation for a Better World (1988) and Sharing our Values for a Better World (1995).

Ze was betrokken bij het UNESCO vredesproject, ‘Manifesto 2000’, voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid.

Verder werkte Jacqueline Berg mee aan het vormgeven van het internationale project ‘Just a Minute’ waarbij Nederlandse fotografen hun beleving van stilte in beeld en tekst uitdrukten (2006, 2007).

 

Nationaal

Tijdens de Universele Vredesviering ‘het Verleden helen, De Toekomst Delen’ ter gelegenheid van de 60-jarige herdenking van de Bevrijdingsdag in de Kloosterkerk te Den Haag (2005) deed Jacqueline Berg de inleidende meditatie.

Onder de titel ‘1000 Doden sterven – de ego-dood als transformatie van bewustzijn’  hield ze een voordracht in 2009, op het lustrumsymposium Leven, Sterven en Transformeren van de Stichting Elisabeth Kübler Ross te Velp.