Jacqueline Berg heeft een journalistieke achtergrond en werkte o.a. bij VNU Media en de Telegraaf Media Groep. In 1989 maakte ze, als hoofdredacteur van Pancea, de eerste Nederlandse glossy over gezondheid, milieu en spiritualiteit.
Media
In 1989 introduceerde Jacqueline, samen met enkele collega’s uit de media, het internationale medianetwerk Journalists For Tomorrow, een onafhankelijk informeel netwerk dat collega’s aanmoedigde hun persoonlijke verantwoordelijkheid als journalist diepgaander te onderzoeken en het belang van ethische communicatie benadrukte. In Nederland had ze diverse ontmoetingen met journalisten uit de media om de rol van de journalist van de toekomst te bespreken.
Jacqueline heeft ook in het buitenland deelgenomen aan ontmoetingen met personen werkzaam in de media, Griekenland (Athene), Duitsland (Berlijn), India (Delhi, Jaipur, Mt. Abu), Egypte (Cairo), Mexico (Mexico-City, Hermosillo en Cuernavaca), Brazilië (Diamantina, Sao Paulo), USA (New York), Italië (Gubbio), Suriname (Paramaribo), Curaçao (Willemstad), Zuid-Afrika (Durban), Spanje (Madrid, Barcelona).
Projecten
Jacqueline faciliteerde ‘Images and Voices of Hope’: a global dialogue on how public images and stories impact society’ tijdens de eerste fase van de United Nations World Summit on the Information Society (WSIS), Zwitserland (Genève).
In samenwerking met de Media Academie in Hilversum, de Postacademische Dagblad Opleiding Journalistiek van de Erasmus Universiteit en enkele collega’s, kwam er in 2008 een masterclass event voor journalisten en kunstenaars tot stand onder de titel Personal Mission, Social Impact waarin werd gereflecteerd en gediscussieerd over de verantwoordelijkheid van de media.
Dialoog
Jacqueline sprak o.a. met Wilco van Rooijen (bergbeklimmer en beroepsavonturier); Stef Bos (componist, tekstschrijver en performer); Adelheid Roosen (theatermaker); Marcel Messing (antropoloog, filosoof en auteur); Roy Martina (arts voor integrale geneeskunde); Pim van Lommel (cardioloog en schrijver van ‘Eindeloos Bewustzijn’), Karen Hamaker-Zondag (Jungiaans psychologe, astrologe en auteur); Jaap Westerbos (trainer en auteur); Jan Geurtz (verslavingstherapeut en auteur); Helena Klitsie (filosofe en auteur); Leo Feijen (eindredacteur / presentator godsdienstige programma’s KRO en auteur ); Christine Pannebakker (auteur); Mariette Christophe (toenmalig commissaris en lid korpsleiding Politie Amsterdam-Amstelland); Frits Hermans (toenmalig manager van Shell Research & Technology Center Amsterdam); Pim Valkenberg (toenmalig Universitair Hoofddocent systematisch Theologie en Faculteit Katholieke Theologie directeur onderwijs Universiteit Nijmegen, publicist); Ted Boeree (oud treinconducteur, auteur ‘Samen moet het lukken’ en medeoprichter Vangrail); Maurice Knegtel (Zen-docent en auteur); Erik Bruyn (psychodynamisch therapeut en auteur), Erik Post (radiomaker en presentator Radio Rijnmond); Bouke de Boer (toenmalig mental coach heren hockeyteam, medeoprichter en eigenaar Nederlands Trainingsinstituut voor NLP); Willem Glaudemans (auteur van o.a. ‘het Wonder van Vergeving’ en bedenker van het Talentenspel); Ad Verbrugge (sociaal-cultureel filosoof en hoofddocent aan de VU Amsterdam) en Arie Boomsma (presentator, schrijver).
Retreats
Jacqueline Berg organiseerde (stilte)retreats voor professionals en ook hield ze special interest workshops, waaronder:
- Emotional Intelligence voor politie, Zuid-Afrika (Durban);
- The Sacred Marriage, voor partners, Italië (Gubbio);
- The Alchemy of Love, Italië (Gubbio);
- Soulhealing, België (Brussel);
- Silence & Spirituality, Polen (Bukowina Tatrzanska);
- The Alchemy of Love, Denemarken (Djursland);
- The Silence Experience, Italië (Gubbio);
- Spiritual Detoxing through Silence, Italië (Gubbio);
- The Song Divine, Duitsland (Moringen);
- This is Me, Duitsland (Moringen);
- The Study and Practice of Eternal Truths, Nederland (2019 Werkhoven);
- Returning to Wholeness, Towards Existential Well-being, Nederland (2020 Werkhoven);
- The Power of Paradox, Nederland (2021 Werkhoven);
- The Ancient and Extraordinary Power of Yoga, Exploring the science of the subtle energy of pure thought, Nederland (2022 Werkhoven)
Sinds 2010 is Jacqueline betrokken bij de Peace of Mind (POM) retreats. Samen met Philip Idenburg begeleidt ze de Nederlandse participanten op hun reis en tijdens hun verblijf op de campus van de Brahma Kumaris Academy for a Better World complex in Mt. Abu, Rajasthan, India.
Vanaf 2012 organiseert Jacqueline meditatieve en themabijeenkomsten met professionals zoals de Reflectiegroepen, de Lighthousemiddagen en de Soul & Care inspiratiemeetings.
Publicaties
Jacqueline Berg schreef drie boeken.
In 1992 verscheen haar boek over positief denken: ‘Geluk? Daar kom ik mijn bed niet voor uit!’ (met medewerking van Tijn Touber). Dit populaire cursusboek is alleen nog (gelezen) verkrijgbaar via diverse internetsites, of te leen bij de bibliotheek.
Het tweede boek van Jacqueline Berg ‘Engelengeduld’ werd in 1994 uitgegeven en is alleen nog (gelezen) verkrijgbaar via diverse internetsites, of te leen bij de bibliotheek.
Begin 2006 werd haar (Engelstalige) boek ‘Touched by God’ gepubliceerd, met verhalen van vrouwen uit alle windstreken over hun spirituele ervaringen (ISBN 1-886872-29-5).
Positief denken
In 1987 ontwikkelde Jacqueline een cursustraining in positief denken die inmiddels in tientallen landen wereldwijd wordt gegeven.
De afgelopen jaren gaf ze workshops, lezingen en cursussen in de kunst van het positieve denken aan verschillende groepen, zoals gemeentepolitie, drugsverslaafde delinquenten en medische zorgverleners.
Persoonlijk leiderschap
Samen met Daniël de Lange (Akzo Nobel) ontwierp en verzorgde Jacqueline Berg een dagprogramma ‘Innerlijk Leiderschap’ voor jonge professionals (Amsterdam).
Voor het Common Purpose Navigatorprogramma voor talentvolle jonge professionals uit de private, publieke en non-profit sector gaf ze meermalen de (meditatie)sessie: ‘Meester zijn over je eigen gevoelens’ (Noordwijk aan Zee).
Jacqueline Berg gaf enkele workshops ‘stilte, rust, bezinning’ en begeleidde een plenaire meditatie op de themadag voor ambitieuze dertigers ‘hoe hard kun je gaan’, georganiseerd door Twynstra Gudde in Taets Art Gallery (Zaandam).
Aan het programma Klinisch Leiderschap, georganiseerd door de Academie voor Medisch Specialisten, leverde Jacqueline een bijdrage over innerlijk leiderschap (Epe, 2017) en hield ze een presentatie (met uitwisseling en meditaties) ‘Van Stress naar Sereniteit’ (Epe, 2018).
In 2018 organiseerde ze in samenwerking met Interim Valley een bijeenkomst voor jonge professionals bij de Spirituele Academie in Amsterdam.
Voordrachten
Jacqueline Berg houdt voordrachten in verschillende plaatsen in Nederland en in diverse landen in Europa. Ze praat over onderwerpen die haar na aan het hart liggen, zoals liefde en relaties.
Verslavingszorg en gevangeniswezen
Van 1993 tot 2007 was Jacqueline Berg betrokken bij de begeleiding van gedetineerden en oud-delinquenten.
Justitiële projecten
Jacqueline Berg heeft, in samenwerking met het Consultatiebureau Alcohol en Drugs (CAD), van 1993 tot 2000 trainingen gegeven in Bewustwording en Innerlijke groei aan verschillende groepen langdurig verslaafde delinquenten op de Detox-afdeling van locatie Demersluis in de Penitentiaire Inrichting Over-Amstel (PIOA) ofwel de ‘Bijlmerbajes’. Sinds 2002 heeft ze op maat gesneden trainingen gegeven aan deelnemers van het justitiële project Inrichting Stelselmatige Daders (ISD), voorheen Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (SOV), in de PIOA. Dit programma bestaat uit activiteiten die gericht zijn op de terugkeer van gedetineerden in de samenleving, en uit verplichte zorg. Resocialisatie wordt onder meer bevorderd door opleidingen, arbeidsbegeleiding en trainingen.
Verslavings Begeleidings Afdeling (VBA)
In 2005 zijn er op verzoek 2 cursussen gegeven op de Verslavings Begeleidings Afdeling (VBA) van locatie Demersluis, een afdeling bestemd voor gedetineerden die met een verslaving kampen en
gemotiveerd zijn om hier tijdens hun detentie aan te werken.
Voor de Reclassering (Justitiële Verslavingszorg Amsterdam) begeleidde ze mensen die – na een periode van detentie – Innerlijke rust, vertrouwen en zelfrespect willen opbouwen. Inzicht te verkrijgen in de spirituele betekenis van geweldloos en menslievend handelen geeft diepgang aan hun nieuwe persoonlijke en maatschappelijke leven.
Jacqueline Berg verzorgde in 2008 enkele malen een (eigen) waardenprogramma voor oud-delinquenten, als onderdeel van hun resocialisatieproces, bij het Penitentiaire Coördinatie-en Trainingscentrum (PCT) in Breda.
Vredeswerk
Vanaf 1982 is Jacqueline als vrijwilliger betrokken bij het werk van de Brahma Kumaris World Spiritual University. Ze heeft de BK Spirituele Academie in Nederland (BKSA) opgezet en vormgegeven. Als landelijke coördinator heeft ze ontwikkelingen en activiteiten van het instituut (inmiddels 15 afdelingen) aangestuurd tot eind 2017. Ze was bestuursvoorzitter van de Stichting BKSA van 1983 tot september 2021.